Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SUPRASTI RUSIJĄ
D. Zolotuchinas: Rusija – tai užsakymas
Vladimiras Laučius
Asmeninis archyvas
Dmytro Zolotuchinas.

Rusijos imperija, tokia, kokią šiandien matome ir pažįstame, yra ne natūralių istorinių procesų padarinys, o caro Petro I užsakymu sugalvotas ir įgyvendintas projektas. Taip interviu Vladimirui Laučiui teigė buvęs Ukrainos informacinės politikos viceministras, Postinformacinės visuomenės instituto steigėjas ir vadovas Dmytro Zolotuchinas.

– Rusų poetas Fiodoras Tiutčevas sakė, kad Rusijos protu nesuprasite – ja galima tik tikėti. Tai, matyt, labai patogi pozicija bet kuriam politiniam režimui, grįstam prievarta ir melu. Deja, ant šito kabliuko – „ne suprasti, o tikėti – užkibdavo ir Vakarų intelektualai. Sovietiniais laikais daugelis jų tikėjo sovietų Rusija, jos savitu „progresyvumu. Vėliau tikėjo Boriso Jelcino ir Vladimiro Putino Rusija. Neneigė, kad ji turėjo tam tikrų problemų, bet vis tiek, jų manymu, B. Jelcino ir V. Putino Rusija ėjusi teisingu keliu. Kaip paaiškintumėte šį naivų Vakarų intelektualų tikėjimą?

– Tai labai rimtas filosofinis klausimas, į kurį šiuo metu nėra atsakymo. Mano kolegos Valerijus Pekaris ir Tatjana Šaltova parašė straipsnį „Blind Spot of the West“ („Vakarų akloji zona“) šia tema. Tai, apie ką klausiate, išties labai svarbu, nes iki šiol neaišku, kodėl kolektyviniai Vakarai, dėl objektyvių karo meto priežasčių priklausomi nuo JAV biudžeto, taip abejingai žvelgia į tai, kas vyksta buvusiame Žemės planetos šeštadalyje. Minėtame straipsnyje ne tik svarstomos literatūros temos, bet ir keliamas klausimas, kodėl liberaliosios demokratijos problemos Vakarų liberalams gali egzistuoti bet kurioje Žemės vietoje, išskyrus Rusiją.

Paimkime klimato problemas. Tai labai svarbus mūsų planetos ir visos žmonijos išgyvenimo klausimas. Klausimų, susijusių su klimato problemomis, kyla visur: ir Kinijoje, ir Vakarų Europoje. Bet kai tik pradedame kalbėti apie Juodosios jūros regiono nykimą, apie Juodosios jūros žinduolius, pavyzdžiui, delfinus, kuriuos dideliais kiekiais žudo net ne faktiniai Rusijos kariuomenės smūgiai, o pats Rusijos karo laivų nuolatinis masinis buvimas, Vakarai apie tai kažkodėl tyli.

2023 09 07 06:45
Spausdinti