Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Žlugusi pirmalaikių rinkimų iniciatyva, susprogdinta Kachovkos HE užtvanka ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Ingrida Šimonytė.

Seimas pirmalaikių rinkimų neskelbia

Audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje sulaukusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui. Už konservatorių siūlymą balsavo 66 parlamentarai, prieš – 61, susilaikė 8 Seimo nariai.

ELTA
Gabrielius Landsbergis.

Sulaukęs daug klausimų ir kritikos dėl pirmalaikių rinkimų iniciatyvos G. Landsbergis parlamentarams iš tribūnos bandė paaiškinti, kad politikai turi prisiimti politinę atsakomybę už vadinamąją „čekučių“ krizę. Todėl, tikino konservatorius, Seimo narių balsavimas dėl pirmalaikių rinkimų ir parodys, ar politikai yra linkę prisiimti atsakomybę. Konservatorių lyderio teigimu, balsuojant Seimas pasirinks vieną iš dviejų variantų: politinės sistemos perkrovimą arba visuotinę amnestiją.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas. Tačiau Seime žlugus iniciatyvai dėl pirmalaikių parlamento rinkimų premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pasisakydama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“.

Chersono regione susprogdinta užtvanka

Chersono srities karinė vadovybė pranešė, kad, rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, vanduo pasiekė kritinį lygį. Ukrainos kariuomenė apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus užtvanką, tačiau Rusijos paskirtas vietos pareigūnas sakė, kad per apšaudymą buvo sunaikinta tik elektrinės viršutinė dalis, bet ne pati užtvanka, ir dėl išpuolio kaltino Ukrainą.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka pranešė, kad susprogdinus užtvanką buvo užtvindytos 24 gyvenvietės. Jis pridūrė, kad ministerija jau evakavo apie tūkstantį žmonių. Į Dnieprą pateko daugiau kaip 150 tonų mašininės alyvos. Gresia tolesnio nuotėkio pavojus – gali išsilieti dar daugiau kaip 300 tonų.

Susprogdinta užtvanka kursto nuogąstavimus dėl Zaporižios atominės elektrinės saugumo, nes Kachovkos užtvanka pastatyta ant Dniepro upės, kuri tiekia elektrinei aušinimo vandenį. Elektrinės operatorė Ukrainoje „Energoatom“ teigė, kad Kachovkos rezervuaro vandens lygis „sparčiai mažėja, o tai kelia papildomą grėsmę laikinai okupuotai Zaporižios atominei elektrinei“. Ji teigė, kad stebi situaciją ir kad šiuo metu aušinimo jėgainės tvenkinio vandens lygis yra pakankamas jėgainės poreikiams.

Infliacija mažėja

Inflacija Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) valstybėse narėse balandį sumažėjo iki 7,4 proc. nuo patikslinto 7,7 proc. rodiklio kovą. Metų infliacijos lėtėjimas balandį užfiksuotas 27-iose iš 38-ių EBPO valstybių narių. Dešimtyje šalių šis infliacijos rodiklis buvo dviženklis, o didžiausias – Turkijoje ir Vengrijoje, kur viršijo 20 proc.

Energijos išteklių kainų metinis prieaugis per mėnesį sumenko nuo 1,3 proc. iki 0,7 proc., maisto produktų – nuo 14,0 proc. iki 12,1 procento. 30-yje šalių maisto produktai per metus brango daugiau kaip dešimtadaliu.

2023 06 06 16:30
Spausdinti