Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
TS-LKD prezidiumas, rusų pėdsakai GIPL dujotiekyje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
G. Landsbergis.

Svarbiausių birželio 5-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Konservatorių prezidiumas

Prieš pirmadienio popietę vykusį partijos prezidiumo susirinkimą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė abejojanti, ar konservatoriai persigalvos dėl pirmalaikių rinkimų iniciatyvos, nors partijoje vis dar girdėti nesutarimų.

Prezidiumas susirinko siekdamas aptarti „politines aktualijas“. TS-LKD partijoje vis garsiau šnekant apie nepasitenkinimą ankstesnio partijos prezidiumo sprendimu siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus, konservatorių Naujamiesčio skyrius prašė šaukti partijos Tarybos posėdį. Tačiau vėliau tapo aišku, kad tarybos posėdžiui sušaukti nebuvo surinkta pakankamai parašų ir šis klausimas nesvarstytas.

Pirmadienį posėdžiavęs TS-LKD Priežiūros komitetas įpareigojo galbūt kanceliarinėmis lėšomis piktnaudžiavusius partijos kolegas pateikti savo paaiškinimus dėl susiklosčiusio „čekiukų“ skandalo. Įvertinęs šią medžiagą, komitetas priimtų atitinkamus sprendimus dėl sankcijų partijos nariams.

Naujienos iš Rusijos karo Ukrainoje

Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo teigimu, Ukraina kontrpuolimo metu nenaudos F-16 naikintuvų. Jis aiškino, kad šią vasarą jie situacijos nepakeis, ukrainiečių karius apmokyti jais naudotis užtruks, o Ukraina naudosis antžemine ginkluote.

Scanpix
Sugriautas gamyklinis pastatas Odesoje.

O. Reznikovas taip pat kalbėjo, kad Ukraina neprieštarautų, jei Kinija būtų taikos derybų su Rusija tarpininke, jei priverstų rusus atitraukti savo kariuomenę iš visų okupuotų Ukrainos teritorijų. Jo teigimu, Pekinas turi galimybių įkalbėti Maskvą nutraukti karą.

Britų žvalgyba skelbia, kad Rusijai greičiausiai nepavyko išsekinti Ukrainos oro gynybos. Per 2023 m. gegužę Rusija paleido į Ukrainą daugiau nei 300 Irano dronų „Shahed“, tai buvo iki šiol intensyviausias šių ginklų sistemų panaudojimas. Ukraina neutralizavo apie 90 proc. atlekiančių dronų.

Rusija aiškina atrėmusi didelį ukrainiečių puolimą Donecke. Kyjivas šios naujienos nekomentuoja.

Rusiškos detalės GIPL dujotiekyje

Portalo „15min“ ir tiriamosios žurnalistikos centrų Latvijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje tyrimu atskleista, kad strategiškai svarbiame Lenkijos ir Lietuvos dujotiekyje galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės. Prokuratūra ikiteisminį tyrimą pradėjo prieš metus. Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.

„Amber Grid“/ELTA
GIPL statymo darbai 2020 m.

Kylančios naftos kainos

Saudo Arabijai pranešus apie mažinamą naftos gavybą išaugo naftos kainos. Kaip pranešama, rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina pirmadienio rytą buvo 90 centų didesnė nei penktadienį ir siekė 77,03 JAV dolerio už barelį (159 litrus). Liepos mėnesio ateities sandorių „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina paaugo 92 centais, iki 72,66 JAV dolerio už barelį. Naktį būta ir didesnių prieaugių.

Unsplash
2023 06 05 16:30
Spausdinti